Peuterspeelgroep Het Vlindertje

  Is gehuisvest in Basisschool St Jozef
  Tuinstraat15Vlindertje
  5121 EG Rijen
  tel.nr. 0161 722100
  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  PSZ Het Vlindertje werkt samen met basisschool
  St. Jozef 

  LRKP-nummer: 112881403

  Openingstijden:
  maandag: 09.00 -11.30 uur en 13.15 -15.45 uur
  dinsdag: 13.15 - 15.45 uur 
  woensdag: 09.00 - 11.30 uur
  donderdag: 09.00 - 11.30 uur
  vrijdag: 09.00 - 11.30 uur 

  Doel en opzet:
  Peuterspeelzaal Het Vlindertje biedt peuters de gelegenheid om onder deskundige begeleiding met leeftijdsgenootjes te spelen. Ons doel daarbij is uw peuter spelenderwijs in zijn of haar ontwikkeling te stimuleren. Zoals bijvoorbeeld: de sociale ontwikkeling ( het spelen en omgaan met anderen kinderen), de motorische ontwikkeling ( kleien, verven, kralen rijgen, insteek mozaïek, plakken en buiten spelen), de taalontwikkeling (liedjes zingen, interactief voorlezen), de cognitieve ontwikkeling ( puzzelen, tellen, spelletjes doen).
  We leren de peuter spelenderwijs structuur aan door :samen  met elkaar het speelgoed op  te ruimen, het toiletritueel, het blijven zitten tijdens het eten en drinken, het luisteren naar elkaar en naar de pedagogisch medewerker.

  De eerste stap:
  We maken  een afspraak met u om samen met uw peuter langs te komen voor de eerste kennismaking.Tijdens dit welkomstgesprek  horen we graag van u, wat voor ons belangrijk is om te weten over uw kindje. 
  U krijgt uitleg over de werkwijze van Het Vlindertje en we nemen met u allerlei praktische zaken door.
  Elke peuter die voor het eerst op peuterspeelzaal Het Vlindertje komt en elke ouder die zijn kindje voor het eerst in een nieuwe omgeving achterlaat heeft tijd nodig om te wennen. In het begin kan dit voor u en uw peuter best moeilijk zijn. Daarom mag u als u dat wilt de eerste speelochtend van uw kindje blijven, zodat u kunt zien hoe het er aan toe gaat. U ziet hoe kinderen spelen en hoe de pedagogisch medewerkers werken en  omgaan met de peuters. Als u wil kunt u dan ook vragen stellen.
  Belangrijk voor ons is dat zowel uw peuter als u zich prettig voelt  op de peuterspeelzaal
  Als we als ouders en als pedagogisch medewerkers een goed contact hebben kunnen we er samen zorg voor  dragen dat uw peuter een heerlijk peuterspeelzaaltijd beleeft.

  Verloop van de speelochtend/middag:
  Uw peuter komt 2 dagdelen per week naar de peuterspeelzaal in zijn of haar vaste groep. Na afscheid te hebben genomen van de ouder of oppas, gaat de peuter vrij spelen. Bijvoorbeeld  met de poppen, auto’s, blokken, keukentje, duplo. Hij of zij kan ook rustig aan tafel een puzzel maken of een kleurplaat kleuren. Spelen met ander materiaal wat op tafel ligt, kan ook!
  Terwijl de peuters lekker spelen, kan één van de pedagogisch medewerkers met een klein groepje gaan plakken of verven. Regelmatig wordt er interactief voorgelezen in een klein groepje. We maken gebruik van het VVE-programma Uk en Puk met diverse thema's, waarbij de pop Puk een belangrijke rol vervult. Vaste onderdelen van een speelochtend/middag zijn: het gezamenlijk opruimen van het speelgoed, het toiletritueel, fruit  eten en ranja drinken. Daarna zingen we nog liedjes of lezen we een boekje voor. Als het weer het toelaat, spelen we ook graag buiten. De ochtend of middag wordt steeds afgesloten met hetzelfde versje, waarna de peuters worden opgehaald door hun ouders of oppas.

  Verjaardagen en andere activiteiten:
  De ( 3e en 4e ) verjaardag van uw peuter vieren we graag feestelijk in de kring tijdens het eerste half uur van de ochtend  of middag. U bent hierbij van harte welkom!  Uiteraard mag uw peuter trakteren, maar het zou fijn zijn als u de traktatie KLEIN houdt. Als een kindje 4 jaar wordt, besteden we ook aandacht aan het afscheid van de peuterspeelzaal . 
  Voor de verjaardag van papa en mama maken we samen met uw peuter een cadeautje.

  U krijgt in het begin van het schooljaar (of bij de start van uw kindje op de peuterspeelzaal ) een jaarplanning zodat u rekening kunt houden met uw werk en planning voor eventuele hulp op  de peuterspeelzaal. Denkt u  bijvoorbeeld aan de  kerstviering, - waar we een gezamenlijke  ouder - kind activiteit of - knutsel hebben,  aan het  schoonmaken van materialen en speelruimte,- 2 keer per jaar, met een aantal ouders -,  of de vraag aan  ouder(s) om iets (mee) te organiseren.
  Op de jaarplanning staan ook de  thema’s vermeld zodat u weet welk thema wordt behandeld en ook wanneer. 
   
  Zindelijkheid:
  Mogelijk is uw peuter nog niet zindelijk als hij of zij op de peuterspeelzaal  komt spelen. Wij vinden het prettig als u  wil zorgen voor een rugzakje met extra luiers (geen luierbroekjes) en een setje kleding. Met graag  zowel op het rugzakje als de jas van uw peuter zijn of haar naam.


  Samenwerking  met basisschool Sint Jozef:
  Voor het nieuwe schooljaar hebben we samen met de basisschool een aantal thema’s op elkaar afgestemd.  Zodat de groepen 1-2, op de peuterspeelzaal kunnen gaan kijken en andersom, de peuters bij groep1-2, van de basisschool
  We zien dat de peuters en kleuters daar erg van genieten, soms zitten er ook broertjes, zusjes of vriendjes  in groep 1-2. Het zijn maar korte momentjes, maar uw peuter kan toch al eens veilig met de pedagogisch medewerker snuffelen aan groep 1-2.

  Tot slot:
  Wij hopen dat u nieuwsgierig bent geworden naar peuterspeelzaal Het Vlindertje.
  U en uw peuter zijn van harte welkom om sfeer te proeven en een kijkje te komen nemen op onze peuterspeelzaal. We willen graag genoeg tijd en aandacht hebben om u te woord  te kunnen staan, daarom is  het prettig als u  van tevoren even contact met ons opneemt   Dit kan via telefoonnummer: 0161-722100 of via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.